logo-iceland-liechtenstein-norway

ФИНАНСОВ МЕХАНИЗЪМ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ИКОНОМИЧЕСКО ПРОСТРАНСТВО 2014-2021

МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

ПРОГРАМА „ОПАЗВАНАЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ“

РАБОТИМ ЗАЕДНО ЗА ПО-ЗЕЛЕНА, ПО-КОНКУРЕНТНА И ПО-ПРИОБЩАВАЩА ЕВРОПА

logo-project

Открит е новият парк в Бургас, един от първите осем обекта за адаптация на градовете към климатичните промени в България

Завърши изпълнението на новия парк, който се намира на мястото на руините в района между улиците „Оборище“ и „Генерал Гурко“.  Паркът е изграден изцяло от естествени материали, за да пресъздава в максимална степен природната среда.

Той бе тържествено открит в присъствието на заместник-кметовете Весна Балтина и инж. Чанка Коралска както и на експерти от Община Бургас и Община Сливен.

За обновяването на междублоковото пространство са използвани изцяло рециклируеми материали, без пластмаса и бетон. Настилката е изработена от гранитни павета. Детската площадка е оборудвана с интересни съоръжения от масивно дърво, а озеленяването включва дървета, подходящи за градска среда и две зелени стени.

Новите зеленина и перголи играят съществена роля в подобряването на атмосферата и качеството на въздуха през горещите летни дни. Инсталирани са нови енергоспестяващи осветителни тела, предоставящи необходимия комфорт през нощта.

Паркът е снабден с фотоволтаична система, която захранва две зарядни станции за електромобили с чиста енергия. В обновената зона са обособени осем паркоместа за автомобили, от които пет са предназначени за лица с увреждания, а останалите три за електромобили.

В обновеното пространство гражданите и гостите на Бургас ще се радват на приятни места за отмора и осъществяване на социални контакти. Пейките разполагат с възможност за зареждане на мобилни телефони и устройства. Осигурен е безплатен Wi Fi.

Атрактивен фонтан също допринася за приятната обстановка. Той ще служи за охлаждане на околната среда и насърчаване на биоразнообразието.

На тържественото откриване на парка бяха отправени специални поздрави от талантливите деца от Детска градина „Звездица“, които представиха музикални изпълнения и проведоха урок по йога на открито.

Паркът е реализиран по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021 година с водещ партньор Националния доверителен еко фонд.